نویسنده: حسام الدین عباسی
پیش زمینه
یکی از سوالات جذابی که برای دوستداران دماوند مطرح میشود این است که این قله زیبا از کدام مناطق قابل روئیت است؟ در این مقاله با وب سایتی آشنا میشویم که این مناطق را برای قله دماوند و همچنین هر قله یا منطقه دیگر، روی نقشه علامت گذاری کرده و امکانات گرافیکی جالبی را در این زمینه ارائه میکند.
معرفی وب سایت
وب سایت https://www.heywhatsthat.com با بهره گرفتن از دادههای DEM و پردازش این اطلاعات، قابلیت جالبی را در اختیار کاربرانش قرار دادهاست. این وب سایت امکان آن را در اختیار کاربر قرار میدهد که با انتخاب هر نقطهای از جهان، بتواند مکانهایی که نقطه مورد نظر از آنجا قابل روئیت است را بیابند.
برای علاقهمندان به طبیعتگردی و کوهنوردی در ایران، احتمالا نخستین گزینه قله دماوند است! برای بسیاری از کوهنوردان همواره این سوال مطرح بوده که قله دماوند از چه مکانهایی قابل مشاهده است؟ و این وب سایت به سوال فوق پاسخ میدهد.
مشاهده مناطق قابل روئیت از روی قله دماوند و برعکس
کافیست به لینک زیر سر بزنید تا این مناطق را مشاهده کنید.
https://www.heywhatsthat.com/?view=CD32MBRW
که با کلیک روی لینک فوق، تصویر زیر را مشاهده میکنید:
در تصویر فوق، مکانهای مورد نظر با رنگ قرمز مشخص شدهاند.
همانطور که مشاهده میکنید، دماوند از اکثر نقاط ساحلی دریای مازندران قابل مشاهده هست. همچنین این قله از بسیاری از مناطق کویری ایران نیز دیده میشود (البته اگر آلودگی هوا و غبار اجازه دهد!!).
بر اساس تصویر فوق، دماوند از اکثر قسمتهای شهرهای قائم شهر، بابلسر و بابل دیده میشود. همچنین از بخشی از شهر محمود آباد نیز قابل روئیت است. تصویر قله دماوند از بابل در عصر یک روز پائیزی را در تصویر زیر ثبت کردم:
در تصویر فوق نیز من تصویر ماهوارهای قله علم کوه را با نقشه فوق ترکیب کردم و نتیجه این است که قله دماوند از بخشی از قسمتهای مسیر صعود به قله علم کوه قابل روئیت است.
تصویر فوق نشان میدهد که دماوند از بخشی از گیلان (ساحل چمخاله و کیاسر نیز دیده میشود.
یا در خیلی دوردست، از قسمتی از جاده ارتفاعات درازنو نیز دماوند دیده میشود، که این جاده را در تصویر زیر در یک صبح سرد پائیزی به ثبت رساندم:
که جاده فوق کاملا در محدوده مشخص شده توسط این سایت قرار گرفتهاست.
یا در محدود جاده سمنان به ساری، قبل از شهر کیاسر در سر یک پیچ جاده، تنها یک نقطه کوچک وجود دارد که امکان روئیت دماوند به وجود میآید. این پیچ نیز در لیست مناطق قرار دارد:
و تصویر دماوند از نقطه فوق به شکل زیر است:
علاوه بر نقاط فوق، مناطق زیاد دیگری نیز وجود دارند که از آنها دماوند را روئیت کرده، عکسبرداری کردهام و در این سایت نیز آنها را مشخص کردهاست. در آینده با کمک این عکسها، یک آلبوم از تصاویر دماوند از نقاط مختلف را آماده و منتشر خواهم کرد.
امکانات وب سایت
وب سایت فوق امکان مختلفی را در اختیار کاربران قرار میدهد. بعضی از امکانات به شرح زیر میباشند:
🔷 با انتخاب گزینه New Panorama، میتوانید نقطه جدیدی را انتخاب کنید. در صورتی که قصد انتخاب یک قله را دارید، سعی کنید نهایت دقت را در انتخاب بالاترین نقطه آن به کار ببندید تا بهترین جواب را بگیرید. در غیر این صورت پاسخی که دریافت میکنید بهترین پاسخ ممکن نخواهد بود. من بعد از مشاهده زاویه دید قله دماوند، به علم کوه، سبلان و شیرباد مراجعه کردم.
🔷 در قسمت بالا سمت راست صفحه امکان این وجود دارد که خروجی KMZ مربوط به گوگل ارث را از این مناطق دریافت کنید و بعد از باز کردن این فایل در محیط گوگل ارث، بتوانید به صورت سه بعدی و دقیقتر به مناطق قرمز شده دسترسی پیدا کنید.
🔷 پس از کلیک روی نقشه، در قسمت بالای نقشه یک پروفایل نمایش داده میشود که در آن زاویه دید شما نسبت به قله انتخاب شده و عوارض بین راه نیز نمایش داده میشود.
🔷 این وب سایت قابلیتهای متعدد دیگری دارد که در نوع خودش یک نوآوری جذاب برای طبیعتگردان محسوب میشود. با کمی آزمایش و خطا میتوانید سایر قابلیتهای آن را مورد استفاده قرار دهید. صفحه پرسش و پاسخ این وب سایت در این زمینه اطلاعات خوبی به شما میدهد.
میزان دقت ارائه خروجی
از آنجا که مبنای محاسبات این وب سایت دادههای ارتفاعی با دقت متوسط است، دقت پاسخها نیز با چند متر اختلاف بیان میشود. اما نکته مثبت داستان اینجاست که این چند متر اختلاف آنقدری نیست که در کار ما مشکل ایجاد کند و به نظر کاملا کافی به نظر میرسد.
طبق بررسیها و تست کیسهای من از قلههایی که مورد بررسی قرار دادم، نتوانستم خطایی را مشاهده کنم. در صورتی که شما داده اشتباهی را مشاهده کردید، موضوع را به طراحان این وب سایت اطلاع دهید.