چه جی پی اسی (GPS) برای کوهنوردی و طبیعت‌گردی مناسب‌تر است؟

دسته: جی پی اس , کوهنوردی و کوهپیمایی , مقالات من
بدون دیدگاه
شنبه 12 اسفند 1396 08:27

چه جی پی اسی (GPS) برای کوهنوردی و طبیعت‌گردی مناسب‌تر است؟

نویسنده: حسام الدین عباسی

پیش زمینه

یکی از ابزارهای اولیه و کاربردی در کوهنوردی دستگاه GPS است. همه افرادی که به طبیعت می‌روند نیاز دارند تا بتوانند کارهایی از قبیل پیدا کردن مکان، بازگشت از مسیر، رفتن به سمت موقعیت جدید و طی کردن مسیری که از قبل طراحی کرده‌اند را توسط دستگاه انجام دهند.
در این مقاله قصد دارم بر اساس دستگاه‌های موجود در انتهای سال 1396، دستگاه‌های مناسب و کاربردی در زمینه کوهنوردی را با هم مقایسه کنم.

مقدمه

وقتی صحبت از گیرنده دستی GPS می‌شود، نام شرکت گارمین (Garmin) و محصولاتش به عنوان نخستین گزینه‌ها مطرح می‌شوند.
در میان دستگاه‌های با قیمت پایین و متوسط گارمین، محصولات با کیفیتی همچون etrex 30x، GPSMap 64s به چشم می‌خورد که این دستگاه‌ها از پرطرفدارترین دستگاه‌های مورد استفاده در کوهنوردی به‌شمار می‌آیند.
در این مقاله به مقایسه این دو مدل خواهم پرداخت. در صورتی‌که قصد دارید درباره دستگاه‌های صفحه لمسی گارمین و کاربرد آن در کوهنوردی و طبیعت-گردی را نیز با این دو مدل مقایسه کنید، می‌توانید این مقاله را نیز مطالعه کنید.

مقایسه etrex 30x و GPSMap 64s از نظر ویژگی‌های فنی مورد استفاده در کوهنوردی

دو مدل فوق، ویژگی‌های مشترک زیادی دارند. در این‌جا سعی ‌شده است مهم‌ترین ویژگی‌ها و بخصوص تفاوت‌های آن‌ها که برای بحث کوهنوردی کاربردی‌است مقایسه شود. بدیهی‌ست برخی ویژگی‌ها ممکن است با وجود مفید بودن، برای بحث کوهنوردی اهمیت نداشته باشد.

مقایسه etrex 30x و GPSMap 64s از نظر آنتن‌دهی

از نظر آنتن‌دهی جی پی اس و تفاوت آن در دستگاه‌های مختلف، توضیح مشخصی توسط شرکت گارمین ارائه نشده‌است. با این وجود، آن چیزی که به عنوان تجربه شخصی می‌‌توان گفت، این است که در بعضی از شرایط، آنتن‌دهی GPSMap 64s به شکل نامحسوسی بهتر از مدل etrex 30x است. البته این میزان اندک، اهمیت چندانی در بحث کوهنوردی نخواهد داشت، زیرا برای این رشته ورزشی، دقت بسیار بالا و آن هم در شرایط خاص، موضوعی کاربردی محسوب نمی‌شود.

مقایسه etrex 30x و GPSMap 64s از نظر سخت افزار

در منابع رسمی شرکت گارمین، توضیح مشخصی درباره خصوصیات دقیق سخت‌افزار مورد استفاده در این دو مدل داده نشده‌است. اما برداشتی که من در هنگام کارکردن در شرایط یکسان با هر دو مدل داشتم، این بوده که چه در زمینه پردازش گرافیکی (مانند مرور بخش‌های مختلف نقشه) و چه در زمینه پردازش محاسباتی (مانند مسیریابی جاده‌ای)، مدل GPSMap 64s مدت زمان پاسخگویی بهتری از مدل etrex 30x دارد.

مقایسه etrex 30x و GPSMap 64s از نظر نرم افزار

نرم افزار سیستم عامل هر دو مدل در نگاه اول شبیه به یک‌دیگر است. با این وجود اگر با دید تخصصی‌تری به موضوع نگاه کنیم در برخی از منوها، مدل GPSMap 64s گزینه‌های بیشتری نسبت به مدل etrex 30x دارد. دو مورد از این تفاوت‌ها که شاید برای کاربران حرفه‌ای قابل توجه باشد به شرح زیر است.
اولین مورد، تعدد حالت‌های مسیریابی شهری و قابل انتخاب بودن آن در هنگام رفتن به سمت یک نقطه (حالت Prompted) در مدل GPSMap 64s است. در حالی که در مدل etrex 30x تنها سه حالت مسیریابی شهری وجود دارد (دوچرخه، پیاده و وسیله نقلیه) در GMSMap 64s حالت‌ها فراتر از این بوده، ضمن این‌که می‌توانید توسط گزینه Prompted، تنظیم کنید که در هر بار مسیریابی، این حالت از شما پرسیده‌شود (توضیح این‌که برای دسترسی به این منو، آدرس Main Menu -> Setup -> Routing را انتخاب کرده، گزینه Calculate Routes for را بررسی کنید).
اگر منوی فوق برایتان اهمیت ندارد، دومین مورد اختلاف را بیان می‌کنم.
در هر دو مدل مورد بررسی، امکان فعال کردن همزمان چند Custom Map وجود دارد. در مدل etrex 30x با فعال کردن Custom Map، تمام نقشه‌های سفارشی موجود در حافظه دستگاه فعال می‌شود. حال آن‌که دستگاه GPSMap 64s با افزایش اختیاراتتان، اجازه می‌دهد که هر یک از Custom Mapها را فعال یا غیرفعال کنید.
همان‌طور که گفته شد، این اختلاف منو‌ها تنها برای افراد حرفه‌ای و در هنگام کاربردهای خاص مورد استفاده قرار می‌گیرد و به عنوان جمع‌بندی باید گفت که میزان اهمیت آن‌ها آن‌قدر بالا نیست که بشود به عنوان یک تفاوت مهم برای کاربری کوهنوردی بررسی‌شان کرد.

مقایسه etrex 30x و GPSMap 64s از نظر تجربه کاربری

تفاوت کاربری از نظر تعداد دکمه‌ها

از نظر تجربه کاربری و نحوه استفاده از دستگاه، یک تفاوت مشخص در دو دستگاه به چشم می‌آید و آن‌هم وجود تعداد بیشتری دکمه در مدل GPSMap 64s است. برعکس، در مدل etrex 30x، عملیات چند دکمه در یک دکمه خلاصه شده‌است. به عنوان مثال در این مدل، فشردن دکمه منو هم باعث مشاهده منو می‌شود (مشابه با کاری که در مدل GPSMap 64s انجام می‌شود) و هم با نگه داشتن آن به مدت یک ثانیه، پنجره Where to ظاهر خواهد شد؛ کاری که در مدل GPSMap 64s توسط دکمه‌ای مجزا با عنوان Find انجام می‌شود.

تفاوت کاربری در شرایط سخت زمستانی

تصوری که در ابتدا به ذهن می‌رسد، این است که مدل GPSMap 64s به دلیل تعدد دکمه‌ها، در شرایط سخت زمستانی که فرد دستکشی حجیم به دست دارد به شکل ساده‌تری مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما یک آزمایش ساده نشان می‌دهد این یک تفکر اشتباه است.
من برای بررسی این ویژگی، پیشنهاد می‌کنم یک انگشت دوپوش و حجیم را درون دستتان بکنید و در این حین، سعی کنید دکمه Enter از صفحه کلید دستگاه Map 64s را بفشارید. مشاهده می‌کنید که فشردن این دکمه باعث فشرده شدن همزمان دکمه‌های کاریشان نیز می‌شود! تجربه‌ای که ضعف کاربرد این دستگاه را در شرایط سخت نشان می‌دهد.
در مقابل همین آزمایش را با دستگاه etrex 30x تکرار کنید. مشاهده می‌کنید که کار کردن با دکمه وسط یا Joystick این دستگاه در شرایطی که دستکشی حجیم به دست دارید به مراتب ساده‌تر و دقیق‌تر از آزمایش قبل است.

جمع بندی مقایسه دو مدل etrex 30x و GPSMap 64s

اگر برای شما سرعت کار با دستگاه اهمیت بسیار زیادی دارد وعلی‌الخصوص قصد دارید با نقشه‌های متعدد و به صورت همزمان کار کنید، مدل GPSMap 64s را به شما توصیه می‌کنم. البته بنده با توجه به استفاده فراوانم از انواع نقشه‌ها، می‌توانم بگویم که تا کنون مدل etrex 30x 95 درصد نیاز‌هایم را در بحث نقشه و استفاده از آن در برنامه‌های ویژه و ناشناخته برآورده کرده‌است.
اگر شما برای کار کردن با دکمه‌های کم مشکل است، یا با فناوری‌های جدید مشکل دارید، مدل GPSMap 64s را به شما پیشنهاد می‌کنم.
اگر چشمان شما برای فواصل نزدیک نیاز به عینک دارد و در کوهستان نیز امکان استفاده از عینک طبی را ندارید، مدل GPSMap 64s را به شما پیشنهاد می‌کنم.
اگر برای شما پارامترهایی مانند وزن، حجم، باتری و قیمت اهمیت دارد و موضوعات فوق برایتان ایجاد مشکل نمی‌کند، مدل etrex 30x را به شما توصیه می‌کنم.
اگر قصد شرکت در برنامه‌های جدی زمستانی را دارید و موضوعات فوق برایتان ایجاد مشکل نمی‌کند، مدل etrex 30x را به شما توصیه می‌کنم.

نویسنده: حسام الدین عباسی


ثبت شده توسط:روابط عمومی
پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: 8651
برچسب ها: جی پی اس کوهنوردی و کوهپیمایی مقالات من